MOLECULAR PLASTICITY

TEATRE MUNICIPAL DE LLORET DE MAR

Plaça Germinal Ros, s/n

L’espectacle Molecular Plasticity, promogut des del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) arriba a Lloret de Mar dins el marc de l'Aliança Magnet amb l'institut Rocagrossa i el projecte de divulgació científica Ocean Night. L’espectacle Molecular Plasticity, combina ciència, performance, música, dansa, tecnologia i audiovisuals en una experiència multi-sensorial i participativa, i explica la història de les proteïnes dúctils, que inicialment van ser descartades per ser 'diferents', i que ara són cada cop més populars entre la comunitat científica per la seva versatilitat i gran potencial.

La iniciativa conté un potent missatge d'inclusió i de tolerància: 'ser diferent no ha de ser necessàriament un desavantatge', ja que explica la funció de les proteïnes dúctils en el desenvolupament de processos evolutius i d'adaptació, i en malalties importants. Molecular Plasticity és un projecte de Roberto Torres de La Ciència Al Teu Món i Inmaculada Yruela, investigadora del CSIC al Grupo de Biología Computacional y Estructural de l’Estación Experimental de Aula Dei (EEAD-CSIC) y autora del llibre Las proteínas dúctiles (2016) de la colección ¿Qué sabemos de? (Editorial CSIC – Los Libros de la Catarata). El proyecte compta amb la colaboració de la Fundació Espanyola per la Ciència y la Tecnologia  (FECYT) - Ministerio de Ciencia e Innovación.

L’acte va tenir lloc en el marc d’Aliances Magnet, un programa impulsat pel Departament d'Educació (Generalitat de Catalunya), l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Bofill, entre el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i l’Institut Rocagrossa de Lloret de Mar. El programa té l’objectiu de promoure la innovació en centres educatius a través d’institucions de referència. Aquest any tot l'alumnat de l'institut treballa una temàtica en comú: els oceans. La temàtica està lligada al projecte de divulgació “Ocean Night” que té com a objectiu fomentar la cultura oceànica, conscienciar sobre la profunda relació que hi ha entre la nostra societat i l'oceà, així com promoure el paper de la investigació marina per crear un futur sostenible.

Per promoure aquest tipus d'iniciatives i treure la ciència de l'aula de manera creativa, alhora que es desperta la sensibilitat artística, des de l'Institut Rocagrossa s'ha obert l'espectacle a tot l'alumnat de 4t d'ESO de Lloret de Mar. Un cop finalitzada la representació, hi haurà un diàleg a tres, Immaculada Yruela i Meritxell Genovart, a més de parlar del propi tema de l'espectacle, les proteïnes dúctils, comentaran punts d'interès i de trobada entre les dues disciplines científiques en què treballen, la Biologia Estructural i l'Ecologia, i Roberto Torres ens explicarà com és la direcció d’un projecte multi-disciplinar com aquest. A més, es posarà sobre la taula la importància de la ciència bàsica, la necessitat de col·laborar per a l'avenç de la investigació i la importància de la biodiversitat en els processos evolutius i d'adaptació. Tot això, sense oblidar que els protagonistes de la jornada seran l'alumnat a qui s'interpel·larà perquè a la vida tinguin una mirada oberta cap al ventall d'oportunitats que se'ls obre en el futur.

En un sistema en què cada vegada es promou més l'especialització, aquest espectacle també vol ser exemple de com la col·laboració entre diferents disciplines, artística, científica i tecnològica, sens dubte enriqueix totes les persones implicades.

Participants a la taula rodona:

Dra. Inmaculada Yruela. IP del projecte Molecular Plasticity. Investigadora del Grupo de Biología Computacional y Estructural de la Estación Experimental de Aula Dei (CSIC), membre de la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular (SEBBM) i de la Sociedad Española de Biofísica (SEB).

Dra. Meritxell Genovart. Científica titular del CEAB-CSIC. Especialitzada en Ecologia de Poblacions y Demografia Animal. Co-IP del projecte de divulgació científica Ocean Night.

 Roberto Torres. Creador y director artístic del projecte  l’espectacle Molecular Plasticity. Director creatiu y co-fundador de L’Associació de Comunicació Científica “La Ciència Al Teu Món”.

 Moderadora:

Gemma Agell, coordinadora de l’Àrea de Divulgació Científica i Educació del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).

Ocean Night
Código del proyecto: 101061165
Nombre del proyecto: "Ocean Night: helping society understand the importance of the marine ecosystem"
Información General

Aviso Legal

Política de Privacidad

Uso de Cookies

Enlaces de Interés

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Financiado por
Coordinado por
Participantes
© 2022 Diseñado Y Desarrollado por Invisual.es